Natuurlijke honing bevat altijd suikers, dus suikervrije honing bestaat niet. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de natuurlijke suikers in honing.
Is er honing zonder suiker?
Om te begrijpen of honing suiker bevat, is het eerst belangrijk om kort uit te leggen wat honing precies is en hoe bijen honing produceren.
Bijen verzamelen nectar van bloemen en brengen dit naar hun bijenkast of bijenkorf. Deze nectar bestaat voor een deel uit natuurlijke druivensuikers en water. In de kast wordt de nectar omgezet tot echte honing door verdamping van een deel van het vocht en toevoeging van enzymen door de bijen. Elke vorm van honing bevat dus natuurlijke druivensuikers.

Honing

Bevat honing goede suikers?
Honing bevat “gezonde suikers” die ons lichaam snel van energie kunnen voorzien. Deze natuurlijke suikers worden effici├źnt door ons lichaam opgenomen, waardoor ze ideaal zijn om te gebruiken in het ontbijt, vooral na een nacht waarin de bloedsuikerspiegel doorgaans daalt omdat er niet wordt gegeten.
In tegenstelling tot geraffineerde suikers, zijn de natuurlijke suikers in honing niet alleen calorie├źn, maar bevatten ze ook waardevolle bouwstoffen voor ons lichaam, zoals enzymen en mineralen. Ons lichaam verwerkt natuurlijke suikers, zoals die in honing beter dan geraffineerde suikers. Overmatige consumptie van natuurlijke suikers is echter ook ongezond.

Kan honing geconsumeerd worden bij diabetes?
Als je diabetes hebt, is het verstandig om terughoudend te zijn met het gebruik van honing, aangezien honing natuurlijke suikers bevat. In geval van een hypo kan honing echter helpen door snelle energie te leveren en je bloedsuikerspiegel snel te verhogen, vergelijkbaar met dextrose.

Winter
Bijen worden soms suikerwater gevoerd door imkers als er dreigend voedseltekort is in de winter. Dit is omdat honing eigenlijk de wintervoorraad van bijen is. Het suikerwater wordt door de bijen omgezet in een soort honing en opgeslagen in de raten. In het voorjaar worden de raten uitvoerig door de imker gecontroleerd of de hele wintervoorraad is opgebruikt door de beien, zodat de nieuwe honing in het voorjaar honing is die enkel natuurlijke druivensuikers bevatten.