Maak nu het basisrecept voor de meringue, aan de slag ermee en veel kookplezier !!
Voor 16 personen : 24 grote scharrel eiwitten, 600 gram zeer fijne kristalsuiker en een snufje zout.
2 Doosjes frambozen, 3 dozen aardbeien en 4 verse peren.
8 dl Slagroom, 4 el poedersuiker, 2 vanillestokjes. ( vanillestokje in de lengte doorsnijden en het merg eruit schrapen)
Voor de caramel: 400 gram suiker en 4 dl water.
Een bakplaat, bakpapier, mixer, pan en een spatel.
Begin met alle ingrediënten en benodigdheden klaar te zetten.
Snijdt de peren in gelijke plakjes en was de frambozen en aardbeien. Laat ze vervolgens beide goed uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 150 graden of stand 2. Bekleed het bakblik 35 bij 35 cm. met bakpapier. Smeer het bakpapier aan de onderkant in met een beetje boter en plak het bakpapier zo vast op de bakplaat.
Doe de eiwitten in een kom, LET GOED OP DAT ER GEEN VET, EIERSCHELPJES OF DOOIER IN HET EIWIT TERECHT KOMEN. Begin vervolgens met kloppen op de middelste stand, voeg dan de suiker toe en het snufje zout.
Zet de keukenmachine op de hoogste stand en laat hem 7 tot 8 minuten draaien. Tot het schuim mooi wit en glanzend is. Steek je vinger in het schuin en wrijf er wat van tussen je duim en wijsvinger, het moet echt super glad aanvoelen, als een zalfje…Als je nog wat korreltjes voelt, ga dan nog even door met kloppen .. ongeveer 3 minuten.
Spreidt het mengsel met een spatel uit op het bakpapier, zodat het volledig met schuim bedekt is .Trek er dan met de spatel een paar punten naar boven uit. Zet de plaat voorzichtig in de voor verwarmde oven en bak de meringue een uur tot hij van buiten droog en van binnen nog lekker zacht en taai is. Wat wij allemaal zo goddelijk lekker vinden…Haal de meringue uit de oven en laat hem dan afkoelen.
Klop de slagroom met de gezeefde poedersuiker en het vanillemerg totdat de slagroom lekker stevig aanvoelt.
Smeer de slagroom vervolgens uit over de afgekoelde meringue en leg de bramen en de stukjes peer over de slagroom,
totdat alle ingrediënten op zijn.
Doe dan de suiker in de pan, giet er 4 dl water bij, laat het suikerwater aan de kook komen en inkoken totdat het caramel wordt. PAS OP niet met je vingers aanraken, echt gloeiend heet!! Sprenkel het heel voorzichtig in dunne lijntjes over de meringue, en laat het afkoelen.
Serveer de meringue op een waanzinnig grote ronde schaal en laat iedereen er lekker vanaf happen!
Fijne, gezellige, heerlijke, vrolijke Freaky Kerstdagen van de Kitchenfreaks.