Afgelopen zaterdag vierde de ZuiderMRKT, wekelijks op zaterdag te vinden op de kruising Johannes Verhulststraat en Jacob Obrechtstraat, het 10 jarig bestaan. Geïnspireerd door de food Co-Ops uit New York, groeide het idee om gewoon zelf met een groep buurtbewoners de schouders eronder te zetten. Hoe handig en leuk zou het zijn om een plek met een gezellige Franse boerenmarkt-uitstraling te creëren in Oud Zuid. Om elkaar te ontmoeten, om samen te eten en drinken, verse duurzame boodschappen te halen, een bijzondere biologische wijn of vis te scoren of gewoon een koffie op het terras te drinken terwijl de kinderen een crêpe eten na het sporten.

Namens de gemeente Amsterdam was Sebastiaan Capel aanwezig, hij sneed als eerste de taart aan.

De coöperatieve zaterdagmarkt bestaat sinds 2011 en is sindsdien niet meer uit de buurt weg te denken. Achter de groentestal steken de leden elke week de handen uit hun mouwen om biodynamische groente en fruit te verkopen. En de Zuidermarkt is een ontmoetingsplek geworden om aangenaam te socializen met buurtgenoten op het plein. De organisatoren hebben laten zien dat verse, biologische producten gewoon uit de regio gehaald kunnen worden. En zij als buurtinitiatief een steentje bijdragen aan een gezonde stad.
Dat dit is gelukt en na 10 jaar nog steeds staat als een huis, is te danken aan de vele honderden leden die al die jaren hebben samengewerkt als een ijzersterk team. Of zoals één van de oprichters Linda Zwinkels verwoordt: ‘Als je mij vraagt naar het DNA van de markt, zeg ik dat het vooral te danken is aan een van betrokkenheid doordrenkte markt.’
De markt opbouwers en de geweldige kraamhouders, waarvan sommigen al 10 jaar op de markt staan, hebben hier allemaal aan bijgedragen. En natuurlijk de trouwe buurtgenoten en bezoekers die ons steeds weten te vinden. Zonder bezoekers geen markt!
Tot zaterdag op de markt!